przepis na kawę latte

Pyszna kawa Latte Macchiato bez użycia specjalistycznego sprzętu

 

latte

Składniki: 100 ml mleka, 100 ml kawy 

Mleko podgrzewamy, aby było gorące. W międzyczasie zaparzamy kawę.
Mleko wlewamy do wysokiej szklanki i mocno spieniamy. Delikatnie wlewamy  do szklanki, lejąc po ściance, tak aby utworzyły się warstwy (można użyć do tego celu dzbanuszka do śmietanki).
Gotową kawę można posypać granulowanym kakao lub czekoladą. Smacznego :)

Kilka rad:
 Kawa - najlepiej, aby było mocne espresso lub kawa rozpuszczalna
 Mleko - im tłustsze tym lepiej się pieni 

Zapraszamy do zakupu szklanek latte macchiato w naszym sklepie, mamy również w ofercie specjalne łyżeczki deserowe. 
Kilka słów o...
 
Latte macchiato (z wł. "splamione mleko") - napój mleczny powstały przez powolne (delikatnie, po ściance) dolanie kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso, na górze piana. Dzięki temu jest to jedna z najciekawiej wyglądających, lecz także jedna z droższych kaw. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250 ml. Może być pita przez słomkę, aczkolwiek przez profesjonalnych baristów zalecana jest jedynie długa łyżka.
(źródło: Wikipedia)

Bezpłatna przesyłka